Albanija - Republika Albanija je država u jugoistočnoj Evropi. Graniči se sa Crnom Gorom na severu, Srbijom na severoistoku, Makedonijom na istoku, i Grčkom na jugu. Izlazi na Jadransko more na zapadu i na Jonsko more na jugozapadu.   Albanija se sastoji mahom od brdovitog i planinskog terena. Najviša planina, Korab u oblasti Dibra, visoka je 2.753 m. Albanija ima blagu, uglavnom vlažnu klimu.   Prestonica je Tirana, sa 520.000 stanovnika. Hodajući Tiranom možete da primetite visoke planine koje opasuju grad i puno lepih, novih zgrada raznih visina i oblika koje su smeštene u kotlini.

Drač - Drač je grad i luka na obali Jadranskog mora, 33 km zapadno od Tirane, jedan je od najstarijih gradova u Albaniji. Drač je glavni turistički centar i najveća luka u Albaniji. Stacioniran je na obali Jadranskog mora, 33 kilometra zapadno od Tirane. U Draču danas živi oko 215.000 stanovnika. Grad se deli na stari i novi, a ispod starog grada razvio se novi sa lepim zgradama, bulevarima i šetalištima.Grad Drač je jedan od najstarijih, pominje se još u sedmom veku pre nove ere, kada ga je rimski pesnik Katulus nazvao “Jadranskom tavernom”. Drač se razlikuje od drugih delova Albanije upravo zbog razvijenog turizma, tako da plaže, restorani, kafići, uopšte ne odaju utisak da ste se našli u nekadašnjoj najzatvorenijoj zemlji Evrope.U Draču je skoro preko noći niklo 200 hotela, većina njih je izgrađena, u poslednjih 10 do 15 godina. Uglavnom su u vlasništu Albanskih privatnika, koji su ozbiljno shvatili da vredi uložiti u turizam, jer je to upravo grana koja je još uvek u razvoju, ali sa uzlaznom putanjom.Tokom sezone u Draču boravi oko 600.000 turista, većinom iz Poljske, Nemačke, skandinavskih zemalja, i nešto manje iz Rusije, kojima jedino tokom sezone ne treba inače obavezna viza. Nekoliko feribota saobraća svaki dan prema Italiji.

Saranda - Saranda je jedan od najznačajnijih turističkih centara Albanije, smešten na samoj obali u zalivu oblika potkovice. Nalazi se na jugu zemlje, ušuškan između planina i Jonskog mora, a zbog blizine sa Grčkom (26 kilometara) veliki broj posetilaca im dolazi na vikend odmore baš iz Grčke! Kroz Sarandu protiču tri reke, Kalasa, Bistrica i Pavla, koje otiču u more. Za Sarandu kažu da je grad građen u obliku amfiteatra, koga čine tri paralelna puta. Veliki broj turista kada dođe na odmor, voli da šeta duž četiri niza stepenica koje od šetališta u gradu vode do vrha brda

 
. Graficki dizajn: Sajt za dinar,Admin Login, Powered by GetSimple